Rubriky
Rozvíjej se Vztahy

Tolerance. Co ostatním už nedovolit?

Doba čtení: 3 minuty

Snášet spolužáky, okolí, rodinu a někdy i sebe, není nic jednoduchého. Tolerance je ale velmi důležitá a v otevřeném světe ještě o trochu víc. Co tolerance vlastně znamená? A jak moc máš tolerovat chování ostatních vůči své osobě?

Co je to tolerance

Z latinského slovesa tolerare – snášet, strpět. Je to schopnost snášet něco, v co sám nevěříš nebo to dokonce neuznáváš. Nemusí se jednat jen o snášenlivost vůči druhým lidem a jejich názorům. Jde i o schopnost vydržet třeba hlad, chlad, hluk, nesympatické prostředí apod. Z tohoto úhlu pohledu je trocha té tolerance nutná k přežití.

Tolerance ve společnosti

Každý se tak nějak zžije s tím, co má. To považuje za dobré, skvělé, někdy i nejlepší. Každý má ale jiné možnosti a tak upřednostňuje něco jiného. Proto je společnost tak rozmanitá a různorodá. Z rozmanitosti mohou vznikat neshody, proto je potřeba tolerance. Snášej ostatní lidi, jejich pohled na svět, různé názory. Přestože oni někdy možná nebudou tolerovat tebe. To nevadí. To pak už není tvůj problém, ale jejich.

Někdo žije na vesnici, někdo ve městě. Někdo má spoustu peněz, jiný jich má nedostatek. Jeden je vysoký, druhý malý, tlustý, hubený, chlupatý, plešatý, potetovaný… Je i spousta eventualit, kam upnout svou víru. V dnešní otevřené době je tolik možností.

Netolerance druhých přináší do společnosti spoustu problémů a neshod. Když se někoho rozhodneš netolerovat, těžko se ti podaří do něj vžít a pochopit ho.

Tolerance je tedy jeden z důležitých stavebních pilířů spokojené společnosti.

Ten má rád to a ten zas tohle

Snášenlivost neplatí v tomto případě jen na chování a víru. Ale také co se týče módy a stylu. Někdo se výrazně maluje, někdo má rád naopak přirozenost. To samé u oblečení. Někteří lidé na sebe chtějí upozornit výraznými kousky. Jiný naopak nemá pro styl vlohy a tak si vždy vezme, co mu padne první do ruky. A to je dobře. Nebyla by to nuda, kdyby chodili všichni stejně oblečení, upravení a měli stejné názory?

Tvá interní tolerance

Teď se na toleranci podíváme trošku v užším kruhu. Jak moc máš tolerovat chování ostatních vůči své osobě? Kde je ta hranice tolerance, kdy už nějaký přístup přestává být sranda?

 

                    To už je moc!

Přemýšlíš, že ti nějaké chování vadí, ale nejsi si jistý, jestli nejsi moc přecitlivělý? Je důležité zjistit, co v tobě dané chování vyvolává a proč. Jakmile přes svoji vnitřní nespokojenost necháváš druhé pokračovat v tom, co ti vadí, dostáváš se do role oběti. Nejen, že tato role tě nijak neposiluje, ale „vidí“ ji i ostatní. A není na ní nic přitažlivého…

Jak postavit ty hranice

Abys ostatním mohl nastavit jasné hranice, co ještě jo a co už ne, je důležité ty hranice sám znát. K tomu potřebuješ proniknout do svých pocitů. Zorientovat se v nich a umět je popsat. Přemýšlej, proč ti určité chování vadí? Z jakého důvodu a co v tobě probouzí? Poznání sebe sama není lehká cesta. Čím dřív ale vykročíš, tím dřív budeš spokojenější a zorientovanější.

Nevíš, kde začít? Možná ti nějaké odpovědi dá biohacking. Nebo meditace. Také je dobré trénovat svoji emoční inteligenci.

Tolerance je důležitá na všechny strany. To znamená, že ty toleruješ někoho a ostatní by měli tolerovat tebe. Bohužel spousta lidí je nespokojených a nespokojenost vytváří netoleranci a útoky na druhé. Udržuj tedy svůj život v harmonii a nenech se rozhodit. Makej na sobě a poznej se. Jsi přeci svůj nejlepší a nejvěrnější kámoš ? (Když teda nepočítáme tvého psa ? ?)

Sdílej článek a pomoz nám být vidět ??.

Loading spinner

1 komentář u „Tolerance. Co ostatním už nedovolit?“

„Bohužel spousta lidí je nespokojených a nespokojenost vytváří netoleranci a útoky na druhé.“
K tomu mě napadá uvést asi toto: „A když byli na poli, Kain se na svého bratra Ábela vrhl a zabil ho.“ Vidíme, že netolerance tu byla již skoro od samého počátku. A: „Nedělej druhým to, co nechceš aby dělali oni tobě.“ Tento citát mnohdy v praxi nestačí a přesněji je to taklhe: „Chovejte se k lidem přesně tak, jak chcete, aby se oni chovali k vám. Právě v tom spočívá Zákon i Proroci.“ Bible. Tohle by úplně stačilo a ostatní je na nich… jestli se tím budou řídit.

Loading spinner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *