Rubriky
Prezentuj se Rozvíjej se Sbírej praxi Vzdělávej se

Nejdůležitější Soft Skills 2022

Doba čtení: 3 minuty

Určitě jsi někdy slyšel o tvrdých a měkkých dovednostech. Ty tvrdé se učíme ve škole, sami nebo v rámci různých kurzů. Ale co ty měkké? Jak si je osvojit? Mají vůbec význam? To se dozvíš v tomto článku!

Hard vs. Soft Skills

Měkké dovednosti (Soft Skills) jsou vlastně veškeré mezilidské schopnosti – komunikace, prezentační dovednosti, empatie, týmová práce apod. Naopak tvrdé dovednosti (Hard Skills) jsou ty praktické – programování, účetnictví, znalost práva, řidičák atd.

Celé dospívání nás škola a okolí připravuje na „reálný život“ a praxi. Může nám to dát pocit, že Hard Skills jsou to hlavní, co v kariérním životě budeme potřebovat. Ovšem podle průzkumů změní průměrný člověk své zaměření 5x za život! Při každé změně se člověk musí učit nové Hard Skills, ale Soft Skills zůstávají stejné. Když se jednou naučíš dobře prezentovat, už to nezapomeneš a budeš z toho čerpat celý život.

Také zaměstnavatelé požadují některé měkké dovednosti a mají stejnou váhu jako ty tvrdé. Zde jsou ty nejžádanější:

1. Komunikace

  • Komunikační dovednosti jsou důležité všude, ať jde o práci nebo o osobní život. Správná komunikace je klíč ke všemu. Tento Soft Skill má velké množství podsekcí, jako písemná komunikace, verbální komunikace, aktivní poslouchání, empatie, stručnost, neverbální komunikace a další.

2. Práce v týmu

  • Hodně, možná většina, pracovních pozic vyžaduje nějakou formu interní komunikace a spolupráce. Pokud nejsi týmový hráč, je mnohem těžší dosáhnout shody v týmu a dojít k požadovanému cíli. Schopnost práce v týmu je ohromně cenná, jak pro zaměstnavatele, tak pro kolegy.

3. Pracovní etika

  • Tento skill je spíše jen zaštiťující název pro mnoho dílčích dovedností, které na pracovišti každý ocení. Jde například o disciplínu, spolehlivost, sebemotivaci, profesionalitu, time-management,  nebo čestnost. Jednoduše vše, co Ti pomůže efektivně a rychle dokončit úkoly.

4. Chuť učit se novým věcem

  • Náplň práce, nástroje, postupy nebo firemní systémy – to jsou vše věci, které se dříve nebo později změní v každé práci. Pokud ukážeš recruiterům, že jsi adaptabilní a máš chuť se vzdělávat, dá jim to naději, že s Tebou mohou počítat na dlouhá léta dopředu.

5. Kritické myšlení

  • Na toto téma již vznikl na našem blogu článek, který vysvětluje důležitost kritického myšlení v každodenním životě. V kariérní sféře je to stejné – analýza, kladení otázek a vyhodnocování dalších kroků dle podložených informací je v dnešní době nutností.

Jak se Soft Skill naučit?

Měkké dovednosti se ve skutečnosti neučíme, pouze je zlepšujeme, protože nějakou předešlou znalost máme i bez čtení knih a dělání kurzů. Zlepšit Soft Skill není stejné, jako Hard Skill. Měkké dovednosti nemají jednotnou učící osnovu a nejsme schopni je praktikovat sami. Ukážeme pár základních kroků, jak si Soft Skill zdokonalit:

1. Urči si, co chceš zlepšit

  • Jak bylo zmíněno výše, některé Soft Skills mají několik podsekcí a každá je v něčem unikátní. Chceš si zlepšit psaný, verbální nebo neverbální projev? Co je Tvoje priorita? Na tyto otázky si v klidu odpověz.

2. Najdi si zdroje

  • Když už máš vybráno, co si chceš zdokonalit, je na čase hledat zdroje. Může to být video, kurz, kniha, mentor – co je Ti příjemné a vyhovuje Ti.

3. Postupuj krok po kroku

  • Z daného zdroje si vyber části, které Ti přijdou relevantní a pro Tebe vhodné. Například aplikování nějakého schématu pro Time-Management. Až se budeš cítit, že jsi si tuto část osvojil, rozumíš jí a jsi schopen ji aplikovat v praxi, přejdi na další část.

Tímto stylem jsi se schopný naučit co chceš. Hlavně nic neuspěchej a jdi po malých krůčcích.

Závěr

Hard Skills a Soft Skill jdou ruku v ruce – mají stejnou váhu. Proto je dobré na měkké dovednosti nezapomínat a postupně je rozvíjet. Každopádně pokud jsi například introvert, není nutné ze sebe dělat absolutního extroverta – nenuť se do ničeho, co je Ti proti srsti. Jen je fajn znát své silné a slabé stránky a na obou nějakým způsobem pracovat.

Doufáme, že se Ti článek líbil! Napiš do komentářů, na jakých Soft Skills chceš zapracovat! Pokud Tě téma zaujalo, rozhodně se podívej na náš starší článek zde!


Zdroje

  1. SOFT SKILLS ENGLISH, How to learn Soft Skills? [About Soft Skills], youtube.com, 2020
  2. Skills empolyer are looking for, career.govt.nz.com, 2020
  3. INWORK, Co znamenají pojmy hard a soft skillsinwork.cz, 2015
  4. 17 REMARKABLE CAREER CHANGE STATISTICS TO KNOW (2022), apollotechnical.com, 2022
  5. GLASSDOOR TEAM, Top Skills That Employers Look For by Category, glassdoor.com, 2021
  6. RANDSTAD, employer brand research 2021 Česká republika, randstad.com, 2021

 

Loading spinner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *