Rubriky
Rozvíjej se

Mozkové vlny. Nalaď alfa vlnu a nic už tě nezastaví

Doba čtení: 2 minuty

Určitě víš, že spánek je důležitý. Víš ale proč? Tušíš, jak vlastně mozek funguje a jak ho můžeš ovlivnit? Proč fungují meditace a hypnózy? Možná už jsi slyšel/a o mozkových vlnách a jestli ne, tak nevadí. Čti dál a dozvíš se pár nových informací, které můžeš využít.

Co jsou to mozkové vlny?

Lidský mozek obsahuje miliardy neuronů, které mezi sebou komunikují. Vytváří se tak elektrické vzruchy, kolem kterých vznikají mozkové vlny. První poznámky o mozkových vlnách přišly už koncem 19. století. Ale až s vynalezením EEG ve 30. letech 20. století je bylo možné prokázat.

Jejich měření probíhá v jednotkách Hertz (Hz) a čím vyšší jsou, tím jsi rozhozenější a nesoustředěnější. V životě se setkáš se všemi vlnami, ale jedna u tebe dominuje. To ovlivňuje tvoje rozpoložení a psychickou pohodu či nepohodu.

Druhy mozkových vln

Delta vlny (1 až 4 Hz)

Delta vlny jsou aktivní při velmi hluboké meditaci, v hlubokém spánku, bezvědomí nebo celkové anestezii. Při těchto kmitočtech se tělo dokáže dobře regenerovat.

Théta vlny (4 až 8 Hz)

Aktivace těchto vln přichází v hlubší meditaci a v některých úsecích spánku. Do tohoto stavu se umí dostat jogíni. Navazují zde kontakt se svým nevědomím a prohlubují umění intuice. Můžeš zde narazit na neobvyklé nápady a různé vizionářské představy.

Alfa vlny (8 až 12 Hz)

Na vlnu alfa se naladíš, když jsi v pohodě. Mysl v přítomnosti, bez zbytečných myšlenek, to je to, co podporuje vlny alfa. Není nutné myšlenky úplně vypnout, ale nechat je přicházet a odcházet a zbytečně se s nimi nezaobírat delší dobu. Duševní pohoda, která vlny alfa doprovází zlepšuje i kvalitu tvého spánku, lépe se učíš a ruku v ruce s kvalitním spánkem jde i pevné zdraví. Je to nejpřirozenější frekvence a podpoříš ji třeba procházkou v přírodě, poslechem příjemné hudby, masáží, čtením knihy nebo jinou tvoji oblíbenou zálibou.

Při nižší hladině alfa jsi v relaxačním stavu a zapojuješ pravou i levou hemisféru současně. Nacházíš lépe řešení a nejsi tak psychicky vyčerpán/a. Na vlnách alfa jsou většinu dne naladěné děti, proto jsou schopné si užívat přítomných chvil a dlouho se nezabývat věcmi, které nemohou ovlivnit.

6 základních tipů, jak na pohovor

Beta vlny (12 až 40 Hz)

Beta vlny tě provází většinu dne. V nižších beta vlnách (14 az 21 Hz) komunikuješ, řešíš, počítáš. Zkrátka více zaměstnáváš levou hemisféru a potlačuješ kreativitu. Jakmile se dostaneš do vyšší hladiny beta, přichází nepohoda. Cítíš se podrážděnější, nervózní přichází zlost a strach. Dlouhé pobývání ve vyšších hladinách beta ti může přivodit různé psychické potíže, deprese, vyčerpání a jiné nemoci.

Gama vlny (40 a víc Hz)

Nejvyšší obrátky, kterých je mozek schopen jsou gama vlny. Sem se dostaneš třeba v krizových situacích. Může jít ale také třeba o důležitý sportovní výkon. Tvůj mozek je na těchto vlnách také při návalech štěstí, rozšířeného vědomí a flow.

Mozkové vlny přichází a odchází dle tvého rozpoložení a vnímání světa. Dá se naučit s nimi pracovat. Ideální jsou vlny alfa a můžeš se naučit v nich pobývat například pomocí meditací a různých tréninků. Zlepšíš si tak schopnost učit se novým věcem, ovládat své emoce a prohloubit svoji kreativní stránku. To vše oceníš nejen jako student, ale i v pracovním a osobním životě.

Už jsi se s mozkovými vlnami setkal/a? Zajímáš se o ně? Nebo je to pro tebe jen málo podstatná informace? Napiš nám dolů do komentáře a nezapomeň článek sdílet dál.

Odpočiň si také u přednášky o odpočinku a buď více produktivní.

Tvůj Pražský Barcamp

Loading spinner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *