Rubriky
Rozvíjej se Vzdělávej se

Digitální detox, aneb jak zlepšit svůj život

Doba čtení: 3 minuty

Trávíš na telefonu možná až moc času? Kontroluješ notifikace každou chvíli? Možná by sis měl dát pauzu – trochu digitálního detoxu. Jak si odpočinout od technologií a jaké výhody to přináší se dozvíš v tomto článku!

Průměrný mladý člověk tráví na internetu několik hodin – sleduje zprávy, projíždí Instagramový feed, chatuje, kontroluje maily, někdo studuje, anebo „chilluje“ u Netflixu. Možná se to nezdá, ale koukáním do displeje trávíme nemalou část svého života.

Jaké jsou důvody pro  detox?

S množstvím informací a postů, na které denně narazíme, se jednoduše může vyvinout tzv. Fear of Missing Out (tzv. FOMO) – strach z toho, že nám něco uniká, že nestihneme na něco zareagovat, neodpovíme na mail, nevšimneme si nějaké významné události apod. Musíš sledovat DMs, mail nebo feed každou chvilku, jinak jsi nesvůj? Zkus se digitálně detoxikovat!

Další nepříjemností spojenou se sociálními sítěmi jsou emoce, které v nás vyvolávají. Ať jde o pocit štěstí způsobený vyplaveným dopaminem po získání nových srdíček na fotce nebo zloba kvůli názorům některých lidí, vše má na nás nějaký dopad a může způsobit závislost nebo další stres.

A v neposlední řadě také často zabíjíme čas naší aktivitou na mobilu. Místo práce nebo učení si pustíme krátké video, TikTok nebo Reel, proscrollujeme si pár postů, odepíšeme na několik zpráv, a to vše často bez našeho uvědomění. Když musíme čekat nebo máme chvíli volno, hodně lidí namísto pročtení knihy a zápisků ze školy nebo procházky vytáhne telefon a čistě prokrastinuje.

A co to ten digitální detox vlastně je?

Digitální detox je jednoduše pauza od telefonu, počítače a sociálních sítí. Cílem je více se zaměřit na „reálný život“ a socializaci, pro snížení stresu a úzkosti. Hodně mladých lidí se cítí být závislými na mobilu. To může vést k nežádoucím psychickým a sociálním problémům. Digitální detox může pomoci těmto potížím předejít.

No a jak na to?

V nejlepším případě by ses měl odstřihnout od veškerých digitálních technologií, ale vzhledem k tomu, že se i ve škole využíváme technologie k odevzdávání úkolů, komunikaci a vlastně i celému vyučování, není možné projít dlouhodobým digitálním detoxem bez vedlejších dopadů na jinou část našeho života.

Možné ovšem je nastavit si omezení, hranice, které sníží Tvůj „screen time“ a díky kterým si dostatečně odpočineš od online světa. Je jen na Tobě, jak se k tomu postavíš, tady je pár tipů:

  • Screen Time nebo Digital Wellbeing jsou aplikace, které Ti řeknou, jak využíváš svůj telefon na denní bázi. Vlastně celý digitální detox spěje k snížení těchto hodnot, jejich znalost Ti rozhodně pomůže.
  • Vypni si notifikace od některých aplikací nebo v lepším případě úplně.
  • Je známé, a také dokázané, že používání displeje před spánkem není úplně zdraví prospěšné. Zkus odložit telefon alespoň 30 minut před spaním.
  • Vyber si nějaké hodiny, při kterých nebudeš používat žádná zařízení. Můžeš jít například na procházku, číst si, učit se, trávit čas s přáteli nebo rodinou, sportovat nebo dělej cokoliv, z čeho budeš mít radost.
  • Pokud Ti dělá problém soustředění v blízkosti telefonu, dej ho do jiné místnosti.
  • Měj důvod pro to, co děláš, neboli používej digitální zařízení s nějakým účelem. Například když jsi někde s kamarády, bavíte se a Ty najednou vytáhneš telefon. Máš k tomu reálný důvod? Pokud ne, zkus se této činnosti vyhnout.
  • Najdi si náhradu. Při každém detoxu je potřeba najít výplň „nového volného času“. V MHD místo telefonu vem do ruky knihu. Ve škole se bav se spolužáky. Doma trav čas s rodinou nebo jdi ven. Bez náhrady se jednoduše vrátíš ke starým zvykům a detox nebude mít dlouhého trvání.

Závěr

Tipy dnes zmíněné Ti pomohou omezit užívání telefonu a jiných zařízení. Pokud se ptáš, jak dlouho tato doporučení následovat, odpověď je pořád. Je to jen na Tvé vůli a motivaci. Jestli máš náhodou pocit, že telefon nebo počítač používáš uvědoměle a „efektivně“, dej alespoň jeden den, například sobotu, a prožij ho celý bez digitálních zařízení. Odpočinout by si měl každý.

Na úplný konec článku přidávám pár (doslova) odkazů, které Ti pomohou s nastavením digitálního detoxu:

Doufáme, že se Ti článek líbil! Napiš do komentářů, jaký je Tvůj screen time a jestli jsi spokojen se svým užíváním technologií! Přečti si také náš předchozí článek zde!


Zdroje

  1. CHERRY, Kendra, What Is a Digital Detox?, verywellmind.com, 2020
  2. How to Do a Digital Detox for Less Stress, More Focus, clivelandclinic.com, 2021
  3. STANFORD UNIVERSITY, Digital Addictionweb.stanford.edu, 2022
  4. SCOTT, Elizabeth, How to Deal With FOMO in Your Life, verywellmind.com, 2021
  5. STATISTA, Average time spent daily on a smartphone in the United States 2021, statista.com, 2022
  6. JAMA PEDIATRICS, Screen Time Use Among US Adolescents During the COVID-19 Pandemic, jamanetwork.com, 2021
  7. EU Kids Online 2020, ise.ac.uk, 2020
  8. 7 SUMMIT PATHWAYS, FIVE WAYS TO DO A DIGITAL DETOX, 7summitpathways.com, 2020
  9. SOPHIE, Should I Use My Phone In Bed Before Going To Sleep? The Pros and Cons, thisbrilliantday.com, 2021
  10. STANFORD UNIVERSITY, Internet Addiction: Stanford study seeks to define whether it’s a problem, med.stanford.edu.com, 2006

 

Loading spinner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *