Rubriky
Rozvíjej se

Stav flow přináší vyšší produktivitu a kreativitu. Jak se do něj dostat?

Doba čtení: 2 minuty

Představ si, že vykonáváš určitou činnost. Jsi do ní totálně zabrán/a. Nemáš hlad, žízeň, zkrátka necítíš žádné potřeby. Podíváš se na hodiny a jsi v mírném šoku. „To není možné! To tu opravdu sedím už 4 hodiny?“ Necítíš se vůbec unaveně, naopak máš energie nadbytek. Tak tohle je flow stav. A chceš bonus? Tvoje mysl z tohohle stavu profituje ještě několik dalších dní!

Co je flow?

Duševní stav, při kterém se plně soustředíš na vykonávanou činnost. Jsi celou svou myslí v přítomnosti u dané aktivity a nic jiného nevnímáš. Cítíš se skvěle a zapomeneš na čas. V tomto stavu vydržíš bez problému i několik hodin. Po skončení jsi plný energie a tvoje výkonnost byla několikanásobně vyšší než normálně.

Zajímá tě tenhle stav? Je součástí celkové práce na sobě. Přečti si náš článek, který vysvětluje pojem biohacking.

Stav flow přináší pocity štěstí.

Jak ho dosáhnout?

Základ je mít k činnosti, se kterou se chceš do flow napojit, dostatek informací a nějakou tu praxi. Protože do stavu plynutí se dostaneš, když máš činnost v malíku, takže můžeš přepnout na autopilota. Měj představu, co chceš zhruba udělat, nějaký přibližný cíl. Pak už si jen zařiď klid a potřebnou atmosféru a můžeš se do dané aktivity ponořit.

Na plnění si zvol úkol, který je malinko nad tvé možnosti. Bude to pro tebe výzva a do akce se dáš s plným nasazením. Pokud je pro tebe povinnost hračka, tvoje mysl se může začít nudit a brouzdat všude možně jinde. Platí to i pro opačný případ, kdy je úkol příliš složitý. Tam tě bude rozptylovat a zdržovat abstinence potřebných znalostí.

Je dobré nemít plnou hlavu starostí, ať se pěkně uvolníš. Je toho na tebe poslední dobou moc? Máš na každý den spoustu povinností a nevíš, co dřív? Naplánuj si své věci tak, že každý den splníš jen jednu činnost. 

Zvyš si sebevědomí pomocí kvalitních vztahů

Co ti brání dosažení flow?

Dosahování stavu flow se dá naučit. Makej na sobě a dostaň svou mysl pod kontrolu. Jsou však určité body, které stav plynutí blokují.

  • Nemáš v sebe a své schopnosti dostatečnou důvěru
  • Jsi nespokojená/ný se svým životem
  • Vnější přílišné nároky, které tě matou a berou ti důvěru ve tvé schopnosti

Kde se to flow vlastně vzalo?

Flow tu s námi bylo vždycky. Třeba takové děti jsou ve flow celkem často. Při činnostech, které jsou trochu nad jejich dosavadní um, se plně soustředí a nic jiného nevnímají.

První výzkumy flow začaly probíhat v 80.90. letech 20. století v čele s profesorem Mihaly Csikszentmihalyi. K myšlence, že nějaký takový stav existuje, pana profesora přivedli umělci. Obzvláště malíři, kteří se dokáží do své práce hluboce ponořit, že zapomenou jíst, pít, spát a přesto hýří energií. Traduje se, že i vzácnou Sixtinskou kapli ve Vatikánu maloval Michelangelo ve stavu flow. Nic nevnímal, nejedl, nepil a nespal po několik dní.

Popsané stavy podobné flow najdeš v průběhu dějin, i různých kultur. Například v buddhismu, taoismu, i v různých filozofiích.

Ovládni svou mysl a nastol v ní řád. To ti přinese klid a půdu připravenou pro flow.

Po samotném flow se budeš cítit skvěle. Budeš mít spoustu energie a dobrého pocitu. Tvoje kreativita bude rozjetá, mozek bude otevřen novým informacím. Jakmile se naučíš dostávat do flow u své oblíbené činnosti, můžeš ho zkusit aplikovat i jinde. Dělej všechny činnosti na maximum a s plným vědomím.

Už jsi ve stavu flow byl/a? Napiš nám svoji zkušenost do komentáře a článek pošli dál. Děkujeme ?.

 

Loading spinner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *