Rubriky
Nezařazené

5 bodů jak vybrat tu pravou stáž.

Doba čtení: 2 minuty

Na začátku to často může vypadat jako docela dobrý plán přihlásit se na stáž. To ale až do chvíle, než zde pak většinu času zabere snaha najít si alespoň trochu smysluplnou činnost. I tak může vypadat průběh stáže, která však jen znamená ztrátu času. Jak tedy najít stáž, kde nebudete jen „olizovat obálky“ nebo na recepci jen vítat firemní návštěvy?

Musí vás to bavit

Vyberte si firmu, která vám umožní stáž v oboru, kterému byste se chtěli dále věnovat. Nejlépe pak využijete vše, co už znáte a umíte. Stáž vám pak pomůže ujistit se, jestli je volba oboru nebo profese správná, nebo se naopak ukáže, že to pro vás nakonec asi nemusí být to pravé.

Předem víte, co čekat

Už před dojednáváním stáže byste měli vědět, jakých aktivit se budete účastnit a kam s vámi počítají. Značka ideál pak je, když vám předem sdělí, že budete součástí konkrétního projektu, kde se budete moct účastnit všech porad a budete mít své jasné místo v rámci týmu.

Seznámení s mentorem 

Je vždy fajn, když se při domlouvání stáže potkáte se svým mentorem. Mentor je člověk, který bude vaším průvodce stáží a bude vám pomáhat s řešením konkrétních úkolů. Mentor by vám měl už na začátku věnovat dost času, protože nebude-li vám věnovat svou pozornost na začátku, je dost pravděpodobné, že vám nebude moci věnovat dost pozornosti ani v průběhu stáže.

Sladění kalendářů

Před nástupem na stáž byste měli s mentorem mluvit i o svých časových možnostech. Může se totiž stát, že se vaše časové možnosti docházky na stáž budou míjet s možnostmi mentora nebo rytmem samotné firmy. Jakmile se vám nepodaří časové možnost předem vyladit, reálně pak hrozí, že se s mentorem budete na stáži spíše míjet, což bude pak problém. Počítejte taky s tím, že se nakonec budete muset časově přizpůsobovat vy, než mentor.

Pohodová atmosféra

Na začátku,si také všímejte, jaká u poskytovatele panuje atmosféra, jestli se lidi mezi sebou bez problémů baví a panuje tam živá a přátelská nálada. V takovém prostředí se můžete snadněji setkávat a seznámit i s dalšími lidmi z firmy, od kterým můžete získat další praktické zkušenosti a užitečné rady. A co si budeme říkat, do budoucna vám mohou tito noví známí v rámci přirozeného networkingu pomoct při hledání a nalezení vaší vysněné práce.

Získávání praktických zkušeností pomocí stáže může být stejně tak dobrým nápadem, jako promarněným časem. Aby vám stáž do budoucna opravdu něco dala, měli byste o minimálně těchto bodech předem přemýšlet. A pokud jste už skvělou stáž někde našli a chtěli byste uvedené body doplnit, uvítáme v komentáři vaše postřehy.

Radek Matula

Další články

Kdy se praxe nepočítá!

Proforientace aneb jak zjistím, co mě baví?

Jak najít vysněnou praxi?

Loading spinner